توضیح شیوه ی تدریس، ردیف میرزاعبدالله به صورت شفاهی

خوندن و بررسی این مطلب، دقایقی از وقتتون رو می گیره ولی در عوض شاید جلوی سال ها وقت تلف کردنتون توی مسیر اشتباه رو بگیره.

شما الان که مایلین یادگیری سه تار رو شروع کنین، سر یک دو راهی خیلی مهم هستین که باید انتخاب کنین به چه سبکی دوست دارین سه تارنوازی رو یاد بگیرین. در حدی باشه که دستگاه هارو بشناسین و بتونین یک نوازنده ی خوب بشین که قابلیت بداهه نوازی در موسیقی ایرانی، دادن جواب آواز، بازسازی و اجرای قطعات قدیمی (صرفا با گوش کردنشون) رو داره یا اینکه یک نفر که صرفا میتونه از روی نت، قطعاتی رو به ساده ترین شکل ممکن اجرا کنه. 

همین روش در حال حاضر توی اکثر آموزشگاه ها رایجه و هنرجو در ابتدای یادگیری شدیدا درگیر سختی های نت خوانی میشه و فکر میکنه روش اصولی اینه چون صرفا روی کاغذ هست و اگر یادگیری رو کنار نذاره و دلسرد نشه و ادامه بده هم به درک کاملی از دستگاه های موسیقی ایرانی نمی رسه و فقط میتونه قطعاتی رو از روی نت اجرا کنه. هنرجو توی این روش چون تمام گوشه های ردیف رو آموزش نمیبینه مفهوم دستگاه رو کامل درک نمی کنه. مثلا دستگاه ماهور بیشتر از 40 تا گوشه داره که تعداد بسیار کمی ازش توی کتاب آقای ذوالفنون وجود داره.این باعث میشه توی مایه ی دلکش ماهور، ماهور رو با شور قاتی کنه و مایه هایی مثل راک اصلا به گوش هنرجو هم نخوره و وقتی اجرایی از بزرگان موسیقیمون می شنوه متوجه آنالیز دستگاهیش نشه.

نتیجه ی نوازندگی صرفا با نت
توضیح شیوه ی تدریس ردیف میرزاعبدالله با سه تار شفاهی

معایب یادگیری با استفاده از کتابهای نت رایج در آموزشگاه ها

1- عیب اول این روش جدا از اینکه دشواره و همون اول کار درگیر سختی های یادگیری نت میشین اینه که دستگاه هارو نخواهید شناخت.
2- اینکه نواختنتون حالت رباتی خواهد گرفت و دلنشین نمیشه.
3- اینکه جواب آواز نمی تونین بدین. جواب آواز یعنی اینکه خواننده ای در کنار شما به صورت بداهه بخونه و شما با سازتون همراهیش کنین و جواب آوازهاشو با سازتون بدین.
فرض کنین تو یه جمعی از موسیقی دان ها هستین و سه تارتون هم همراهتون هست و استاد شجریان هم هستن و میخوان بخونن و ازتون میخوان با سازتون، آوازشون رو همراهی کنین.
طبیعتا قبل از اجرا نمیتونین از استاد بخواین نت چیزهایی که قراره بخونن رو دریافت کنین تا بدونین چی باید باهاشون بنوازین! چون بداهه، در لحظه خلق میشه. یعنی از پیش تعیین نشده ولی با استفاده از دانش عمیق از پیش فراگرفته شده اجرا میشه.
در نتیجه گوش شما باید انقدری توی تمرین ها ورزیده شده باشه که بلافاصله که صدای خواننده به شما رسید، متوجه بشین چی داره میخونه و بتونین همونجا همراهیش کنین. یکم که با ردیف موسیقی ایرانی آشنا شین منظورمونو متوجه میشین. برای جواب آواز هم یک دوره ی آموزشی جداگونه طلبتون. 
4- اینکه قادر به بازسازی و نواختن آثار بسیار دلنشین قدیمی نخواهید بود. باید قدرت درک موسیقایی شما طوری بشه که زمانی که یک فایل صوتی قدیمی رو که با کیفیت ضبط مناسبی هم در دسترس نیست می شنوید، بتونید به خوبی درکش کنین و تکنیک ها و نغمه هاشو صرفا با شنیدن تشخیص بدین و بتونین اجرا کنین. دست یابی به این، تمرین خاص خودش رو میطلبه. دوستانی که به شیوه ی شفاهی کار میکنناز همون اول تمرین برای این مهارت رو آغاز میکنن.
5- قادر به بداهه نوازی نخواهید بود و صرفا مجری قطعات از پیش ساخته می شین.
6- اگر فقط از روی نت نواخته باشین، به دلیل اینکه کمتر فایل صوتی رو گوش کردین، درستون که جلوتر میره درس های قبلی رو فراموش میکنید و اگر جایی بخواین ساز بزنین، تا نت جلوتون نباشه نمیتونین.

نکات فوق رو توی سه ویدیو به صورت کامل براتون توضیح دادیم. برای مشاهدشون روی لینک پایین کلیک کنین و سه ویدیوی اول رو ببینین تا کاملا متوجه بشین.